fbpx Na vsebino

ZOBNI ALARM

zobni01 Zobozdravstvena vzgoja v naših vrtcih in šolah že vrsto let poteka otrokom prijazno in zanimivo. V šolskem letu 2017/2018 smo pristopili k projektu Zobni alarm, ker smo si kot cilj zadali, da se bomo z vsakim letom trudili narediti za naše otroke še nekaj več. Kot prvi so se projektu priključili otroci iz vrtca Lenart, ter otroci iz vrtca Voličina, predšolske skupine.

Ker se je projekt že prvo leto pokazal kot zelo učinkovit in vzpodbuden, smo se odločili, da ga v novem šolskem letu 2018/2019 vključimo v osnovni program zobne preventive. Tako bi se vsem predšolskim skupinam v vrtcih pridružili še učenci prvih razredov.

Kot dobra praksa se je projekt izkazal v nekaterih šolah iz Kočevske ter Koroške regije, kjer so ga celo uvrstili v učni načrt v okviru zdravega življenjskega sloga, oz. naravoslovnih dni.

KAJ JE PROJEKT ZOBNI ALARM IN KAKO POTEKA?

Gre za nov program, ki se izvaja po vrtcih in šolah v Sloveniji. Z njim otrokom in staršem prenašamo znanje o pravilni negi zob in dlesni, zgradbi zob, škodljivih bakterijah, zdravi prehrani ter ustreznih pripomočkih za ščetkanje na inovativen način. Vsebine in delavnice so prilagojene različnim starostnim skupinam, vendar je pri najmlajših zaželeno, da sodelujejo tudi starši (na eno izmed delavnic povabimo tudi starše). Verjamemo, da lahko z ustrezno preventivo zobje ostanejo zdravi vse življenje. Zato je še toliko bolj pomembno, da v zobno preventivo vpeljemo prav otroke in njihove starše.

Program je sestavljen iz štirih delavnic, vsaka traja eno šolsko uro in zajema teoretični ter praktični del.

  1. delavnica zobna higiena;s pomočjo inštruktorjev se bomo naučili pravilne tehnike čiščenja zob in se seznanili z ustreznimi pripomočki za nego;
  2. delavnica anatomija; spoznali bomo anatomijo ustne votline, obenem pa izvedeli, kakšna je vloga dlesni, jezika in ustnic;
  3. delavnica bolezni zob;izvedeli bomo, kako nastanejo zobne obloge in kakšne bolezni povzročajo. Naučili se bomo, kako se tem boleznim lahko izognemo;
  4. delavnica prehrana; kaj pomeni zdrava prehrana in katerim jedem se je najbolje izogniti, se bomo naučili na zadnji od štirih delavnic.

Pri projektu Zobni alarm otroci poleg štirih vodenih delavnic prejmejo zobno ščetko in motivacijsko gradivo (nahrbtnik, pobarvanko, nalepke, koledarček umivanja zob, balone itd.). Tako je strošek za starše nakup kvalitetne zobne ščetke, ki znaša od 3,6 do 5 eur. Ves ostali motivacijski material pa je brezplačen. S takim pristopom lažje motiviramo in aktiviramo otroke, da aktivno sodelujejo pri poučni igri, ki jim bo tlakovala prihodnost zdravega in lepega nasmeha.

Prvo leto smo tako za sofinanciranje zaprosili občino Lenart, saj sta oba sodelujoča vrtca prav iz te občine. Župan se je prijazno odzval na našo prošnjo, nas povabil, da smo projekt na občini tudi predstavili, in nam kasneje brez zadržkov odobril nakup zobnih ščetk za vse sodelujoče otroke.

V novem šolskem letu bi želeli v projekt vključiti nekaj skupin iz sosednjih občin.

SODELUJTE V PROGRAMU ZOBNI ALARM

Želite otroke vašega vrtca ali šole vključiti v program Zobni alarm? Pokličite nas ali nas povabite na sestanek. Z veseljem vam program podrobneje predstavimo.

Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali nas pokličite na 02 729 18 34.

Za vsa vprašanja in informacije smo vam z veseljem na voljo:

Ksenija Škerbot, mag. zdr. neg.

Spletna stran: http://www.zobnialarm.si/

Na vrh