fbpx Na vsebino


Vstop v našo stavbo je mogoč samo po predhodni telefonski najavi na 02 729 18 11 ali telefonski številki ambulante izbranega zdravnika / zobozdravnika. Obveščamo vas, da v času dopustov, torej od junija do konec septembra, splošni zdravniki delajo po spremenjenem delovnem času. Pacienti naj se za za točen delovni čas ambulante obrnejo na sprejem zdravstvenega doma. Paciente obveščamo, da delajo zobozdravstvene ordinacije
 po spremenjenem režimu. V kolikor ste imeli termin pregleda v času razglešene epidemije, vas prosimo, da počakate, da vas POKLIČEMO in vam sporočimo nov termin za pregled. 
 
Hvala za razumevanje.

NAVODILA IN OBRAZCI

DOPIS - PRIPOROČILA ZA OBRAVNAVO PACIENTOV V VSEH DEJAVNOSTIH NA PRIMARNEM NIVOJU V FAZI UMIRJANJA EPIDEMIJE

PRIPOROČILA ZA OBRAVNAVO PACIENTOV V VSEH DEJAVNOSTIH NA PRIMARNEM NIVOJU V FAZI UMIRJANJA EPIDEMIJE

VPRAŠALNIK ZA PREVERJANJE ZDRAVSTVENEGA STANJA PACIENTOV PRED OBRAVNAVO V AMBULANTI* (vsa vprašanja se nanašajo tudi na obdobje preteklih 14 dni):

ODJAVNI OBRAZEC POTRJENEGA PRIMERA OKUŽBE S SARS-CoV-2

 

Bruhanje

Bruhanje je eden prvih znakov številnih bolezni in obrambni mehanizem, s katerim človek iz telesa odstrani zaužite škodljive snovi.

Pijte veliko tekočine, ki pa ne sme biti prevroča ali prehladna. Najboljša je tekočina na sobni temperaturi. Pijete lahko navadno vodo, čaje, 5 % raztopino glukoze (dobite jo v lekarni) in podobno.
Tekočina je še posebej pomembna pri otrocih. Že ko so zdravi, rabijo več tekočine kot odrasli, ko zbolijo, pa še posebej. Pijejo naj večkrat po malo, preko celega dneva. Če bi popili preveč tekočine naenkrat, bi se jim želodec preveč raztegnil in bi lahko popito tekočino izbruhali. Lahko jim dajete tekočino po žličkah, po deset žličk naenkrat in praktično vsake pol ure.

Read MorePriporočamo, da popijete vsaj 1 dl tekočine na kilogram teže na dan (1 liter na 10 kg teže): 
- otroci težki 10 kg naj popijejo 1 liter dnevno,
- odrasli lahko nekoliko manj (0,5 do 1 dl / kilogram / dan) = odrasli težki 70 kg od 3,5 do 7 litrov na dan.

S hrano se ne silite, bistveno je, da pijete. Jejte prepečenec, bobi palčke, slano pecivo, prežganko in podobno. Vzemite tablete ali sirup proti bruhanju (glej zadnji del teh navodil “Priporočena zdravila v domači lekarni”).

Kdaj k dežurnemu zdravniku:
obisk pri dežurnem zdravniku je potreben, če:
- traja bruhanje več kot en dan,
- ga spremljajo močne bolečine ali krči,
- bruha dojenček, 
- je posledica poškodbe.

Kdaj k osebnemu zdravniku:
- velja enako kot za obisk pri dežurnem zdravniku.

Na vrh