fbpx Na vsebino

Kaj storiti, če zbolimo?
Če opazite znake bolezni, podobne gripi, z mrazenjem, vročino, bolečinami v mišicah in kosteh, nahodom, bolečinami v žrelu, ostanemo doma, po telefonu pokličemo svojega izbranega zdravnika, ki nam bo svetoval kako naprej.
Okužba z novim virusom gripe povzroči bolezen, podobno običajni, sezonski gripi. Bolnik ima povišano telesno temperaturo, kašelj, vnetje žrela, bolečine po telesu, glavobol, mrazenje in utrujenost. Pri majhnih otrocih poteka okužba lahko z neznačilno klinično sliko in jo težko ločimo od drugih virusnih okužb. Okužba z novim virusom poteka blago, le pri redkih bolnikih težko, tako da potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Za običajno, sezonsko gripo velja, da se bolj pogosto zaplete pri starejših, kronično bolnih in majhnih otrocih. Starejšim in kronično bolnim se poslabša osnovna bolezen, gripi se pridruži bakterijska pljučnica. Pri majhnih otrocih pa se vname srednje uho. Ni še znano, katere starostne skupine bo okužba z novim virusom gripe najbolj prizadela. Izkušnje so skope, trenutni podatki kažejo na to, da bo le manjši del bolnikov potreboval bolnišnično oskrbo, večina pa se bo lahko zdravila doma. 

Preberi več ...

OPIS PREHLADA IN GRIPE
PREHLAD
Z besedo prehlad označujemo kratkotrajno vnetje sluznice zgornjih dihal. 
Znaki prehlada so:
- splošno slabo počutje,
- povišana telesna temperatura, 
- glavobol,
- bolečine v žrelu,
- bolečine v sklepih in mišicah,
- slabost v želodcu in včasih tudi bruhanje, 
- zamašen nos in občutek zamašenih ušes, 
- suh, dražeč kašelj.

Preberi več ...

Z GIBANJEM DO ZDRAVJA
TEST HOJE NA 2 KM 

Z gibanjem do zdravja pomeni, da je naše življenje bolj aktivno oziroma dejavno.
Samo 30 minut telesne dejavnosti na dan, bo koristilo vašemu zdravju, vam prineslo več energije in nasploh več vsakršnih koristi. Če k temu dodate še zdrav način prehranjevanja, boste postali in ostali dejavni. Zato smo se v Zdravstvenem domu Lenart odločili, da izvedemo test hoje na 2km. Test hoje na 2 km smo izvedli v mesecu aprilu in juniju, ponovili pa ga bomo v mesecu septembru in oktobru. Ta test je namenjen vsem tistim, ki si želijo gibanja na svežem zraku, namenjen je tudi srčnim bolnikom, ki pa si morajo gibanje prilagoditi svojim sposobnostim in se zanj odločiti po navodilu osebnega zdravnika. Osnovna aktivnost je hoja, ki pa je za večino ljudi najprimernejša oblika gibanja. Strokovnjaki so ugotovili da hoja 5-6 km na uro vpliva na telesno težo in da le hitra hoja 7-8 km pomaga krepiti zdravje srca in ožilja.

Preberi več ...

Nordijska hoja je specifična pojavna oblika hoje s palicami, pri kateri človek hodi naravno (gibanje rok je takšno kot pri hoji brez palic, le koraki so nekoliko daljši), kar mu omogočijo posebej za to obliko lahke in ergonomske palice.

Zibelka nordijske hoje je Finska. Število ljudi, ki se ukvarjajo z nordijsko hojo, iz dneva v dan narašča. Po zadnjih podatkih se v svetu s to dejavnostjo ukvarja okoli pet milijonov navdušencev. Nordijska hoja je primerna za vsa življenjska obdobja in je telesna aktivnost, ki jo lahko izvajamo skozi vso leto in na prijazen način skrbimo za lastno zdravje in dobro počutje.

Preberi več ...

Rak dojke je bolezen, ki najbolj ogroža življenje žensk po svetu in tudi pri nas, saj v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 1000 žensk, 400 jih umre.

Pred to boleznijo si ne smemo zatiskati oči. Prizadevati si moramo za čim večjo osveščenost vseh žensk in zdravstvenih služb, da bi bilo vsem omogočeno zgodnje odkrivanje bolezni ter najsodobnejše zdravljenje in celostna rehabilitacija.

Bolezen ne prizadene ženske le telesno, ampak globoko poseže v njeno življenje, čustvovanje, odnose, vrednote, počutja in razmišljanja. Prvi korak na poti do boljšega življenja z najmanjšimi posledicami, ki jih rak zapušča, je dobra osveščenost žensk, da se dobro poznajo in redno opravljajo samopregled dojk.

Preberi več ...

Kako si izberete osebnega zdravnika oziroma zobozdravnika?

Ali je osebnega zdravnika mogoče zamenjati?
Kako uveljavljate pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja?
Katere naloge ima Vaš osebni zdravnik?
Kdaj morate za storitve plačati ali doplačati?
Kam se lahko obrnete po pomoč, kam naslovite pritožbo?

Več si preberite v priloženem dokumentu.

Želimo Vam veliko zdravja in čim manj zapletov, kadar potrebujete zdravstveno pomoč!

Priloge:
Kaj morate kot zavarovana oseba vedeti o osnovni zdravstveni dejavnosti.pdf

Ste si zaželeli sprehoda po omamno mehkem travniku, prijetno hladnem gozdu, slastnega piknika ob vodi? Vse to si lahko privoščite v pomladno poletnih mesecih, ko nas narava dobrodušno gosti s svojimi barvami in darovi. Pozorni pa bodite na klope. saj si tudi oni v tem času obetajo dobrega gostitelja. Morda si izberejo prav vas. Kljub temu, da ugriza drobcene živali morda sploh ne boste zaznali, je lahko ta zelo nevaren. Klopi namreč prenašajo povzročitelje različnih bolezni. V Sloveniji sta dokazana povzročitelja klopnega meningitisa in borelioze.

Preberi več ...

Ljudje bi se morali zavedati, da je starost nekaj, kar ni dano vsakomur, in da je lahko srečen, kdor je dočakal visoko starost.
Za starejšo populacijo je značilno, da nimajo le ene bolezni, temveč več med seboj prepletajočih si bolezni. Prevladujejo bolezni srca in ožilja, neoplazme-rakava obolenja, bolezni dihal, bolezni prebavil, obolenja krvi, bolezni kosti in gibal, duševne motnje.

Kakovostno starost omogočajo naslednji dejavniki:

Preberi več ...
Na vrh