fbpx Na vsebino


Vstop v našo stavbo je mogoč samo po predhodni telefonski najavi na 02 729 18 11 ali telefonski številki ambulante izbranega zdravnika / zobozdravnika. Pacienti naj se za za točen delovni čas ambulante obrnejo na sprejem zdravstvenega doma. Hvala za razumevanje.

PRIPOROČILA ZA OBRAVNAVO PACIENTOV V VSEH DEJAVNOSTIH NA PRIMARNEM NIVOJU V FAZI UMIRJANJA EPIDEMIJE

VPRAŠALNIK ZA PREVERJANJE ZDRAVSTVENEGA STANJA PACIENTOV PRED OBRAVNAVO V AMBULANTI* (vsa vprašanja se nanašajo tudi na obdobje preteklih 14 dni):

ZBIRANJE PRIJAV ZA CEPLJENJE PROTI COVID-19

Od ponedeljka, 11. januarja 2021, bomo tudi v ZD Lenart zbirali prijave za cepljenje proti COVID-19. Prijave se bodo zbirale preko telefona, za to se bo vzpostavila posebna telefonska številka, ki bo delovala po spodaj navedenem razporedu. Prijave zbiramo za paciente tistih izbranih osebnih zdravnikov, ki delujejo v Upravne enote Lenart. Pacienti bodo o terminu cepljenja obveščeni, ko bomo iz Ministrstva za zdravje prejeli cepivo za njihovo starostno skupino. Paciente prosimo za strpnost, saj bo trenutno za naročanje samo ena telefonska številka in ena oseba.

PRIJAVE SE BODO ZBIRALE NA TELEFONSKO ŠTEVILKO 02 729 18 79

Ponedeljek:    Torek:  Sreda:  Četrtek:  Petek:  
  08.00 – 16.00  08.00 – 17.00  08.00 – 17.00   08.00 – 17.00  08.00 – 13.00

Malica med 11.30 – 12.00

Klavdija Dvoršak, dipl. m. s.
Pomočnica direktorja za nego

Poznano je, da ljudje ne obiščete zdravnika ob vsakem bolezenskem znaku. V 8 od 10 primerov si znate pomagati sami. Pomeni, da ste skoraj vsak dan in v večini primerov sami svoji zdravniki. Ko se ne počutite dobro, začnete razmišljati o vzroku vaših težav in poskušate storiti vse, da bi se počutili bolje. Temu pravimo samozdravljenje. Zdravnika obiščete, če so težave prehude in jih niste uspeli rešiti sami.

Preberi več

Normalna telesna temperatura je od 36 do 37 stopinj, v ritki do 37,5 stopinj.
Povišana telesna temperatura je začetni in včasih edini znak številnih bolezni. Pomeni, da se telo bori z infekcijo. Ko temperatura narašča, ima človek mrzlico, ko pada, se poti.
Vročino merimo pod pazduho ali v zadnjem črevesu. Otroku jo najbolj natančno izmerimo v črevesu (ritki). Termometer počasi  in nežno potisnemo v ritko, do globine 2 cm, otroka držimo v položaju za previjanje. Termometra ne potiskamo s silo, držimo ga pri miru in nežno. Takšno merjenje za otroka ne bo obremenilno. Od dobljene vrednosti odštejemo 0,5 stopinj in dobimo realno vrednost telesne temperature.

Preberi več

Prehlad se kaže s kihanjem, kašljanjem, solzenjem, povišano temperaturo, blažjimi bolečinami v žrelu, mišicah, kosteh in podobno.
Pri prehladu upoštevajte sledeča navodila:
- pijte veliko tekočine, ki pa ne sme biti prevroča ali prehladna. Najboljša je tekočina na sobni temperaturi. Pijete lahko navadno vodo, čaje, sadne sokove, mineralno vodo brez pen in podobno,
- tekočina je še posebej pomembna pri otrocih. Že ko so zdravi, rabijo več tekočine kot odrasli, ko zbolijo, pa še posebej. Pijejo naj večkrat po malo, preko celega dneva. Če bi popili preveč tekočine naenkrat, bi se jim želodec preveč raztegnil in bi lahko popito tekočino izbruhali. Lahko jim dajete tekočino po žličkah, po deset žličk naenkrat in praktično vsake pol ure,

Preberi več

Upoštevajte enaka navodila kot  pri prehladu.


Kdaj k dežurnemu zdravniku:
- obisk pri dežurnem zdravniku NI potreben, tudi osebnega zdravnika vam ni potrebno obiskati.

Upoštevajte enaka navodila kot pri prehladu.

Kdaj k dežurnemu zdravniku:
- obisk pri dežurnem zdravniku NI potreben.

Kdaj k osebnemu zdravniku:
- če se bolečine v treh dneh ne pomirijo,
- če se izkaže, da imate angino, morate dobiti antibiotik. Tretji dan še ni prepozno.

Največkrat je vzrok za kašelj suh zrak v stanovanju, predvsem za kašelj proti jutru. Zato naj bo v prostoru vedno dovolj zračne vlage. Lahko si pomagate v vlažnimi brisačami ali rjuhami. Na peč dajte posodo z vodo in na radiatorje vlažilce ali mokro perilo.

Prostor, kjer je bolnik prezračimo vsaj dvakrat dnevno po 15 minut. V tem času naj bo bolnik v drugem prostoru.

Najboljše sredstvo proti kašlju so čaji, verjetno so celo boljši od zdravil proti kašlju. Ne pričakujte obilnega izkašljevanja. Ponavadi gre za vnetje nosu in žrela, obilno izkašljevanje se pojavi samo pri vnetjih spodnjih dihalnih poti in pri pljučnicah. Pri slednjih pa je kašelj zaželen, da se odstranijo vnetni izločki in sluz.

Preberi več

Bruhanje je eden prvih znakov številnih bolezni in obrambni mehanizem, s katerim človek iz telesa odstrani zaužite škodljive snovi.

Pijte veliko tekočine, ki pa ne sme biti prevroča ali prehladna. Najboljša je tekočina na sobni temperaturi. Pijete lahko navadno vodo, čaje, 5 % raztopino glukoze (dobite jo v lekarni) in podobno.
Tekočina je še posebej pomembna pri otrocih. Že ko so zdravi, rabijo več tekočine kot odrasli, ko zbolijo, pa še posebej. Pijejo naj večkrat po malo, preko celega dneva. Če bi popili preveč tekočine naenkrat, bi se jim želodec preveč raztegnil in bi lahko popito tekočino izbruhali. Lahko jim dajete tekočino po žličkah, po deset žličk naenkrat in praktično vsake pol ure.

Preberi več
Na vrh