fbpx Na vsebino

Čisti zobki so se zabavali

13. 06. 20
Ustvarjeno: 20 junij 2013

Z velikim veseljem poročam, da se zobozdravstvena preventivna dejavnost v občini Lenart in njeni regiji izvaja 30. leto. Prav tako je letos potekala akcija tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani že 30. leto.V tekmovanje so vključene šole; Oš Lenart, Oš Voličina, Oš Jurovski Dol,Oš Sv. Trojica, Oš Sv. Ana in njena podružnica Lokavec, Oš Benedikt, Oš Cerkvenjak, ter šola s prilagojenim programom, ki v projektu sodeluje. Tekmovali so otroci od 2.- 5. r , približno 800 otrok. Med najbolj uspešnimi so bili učenci iz 2.r Oš Voličina , ter učenci 3. b iz Oš Lenart.
Otroci radi tekmujejo in če so za dobro opravljeno delo še nagrajeni s praktičnimi nagradami in ustnim zdravjem, je to odlična popotnica v svet odraslih. Tudi med starši je akcija dobro sprejeta, kar je zelo pomembno, saj je za pozitivne rezultate njihovo sodelovanje ključno.
Veliki motivatorji in vzpodbudniki pri našem delu so tudi učitelji, s katerimi dobro sodelujemo.
Zato prisrčna hvala učiteljem in ravnateljem in vsem, ki verjamejo v naše delo in slutijo njegovo vrednost. Prav tako je pomembno, da ima vodstvo ZD Lenart posluh za to dejavnost in ohranjamo ta program.
Na žalost smo se tudi letos zaradi vse splošnega pomanjkanja finančnih sredstev odločili, da se zaključek tekmovanja odvija lokalno po posameznih šolah.
Zmagovalni razredi so prejeli priznanje stomatološke sekcije, pohvale za vzorno ustno higieno, zobne paste, ter ogled filma Lorax (to je zgodba o staremu loraxu - zagovorniku dreves ).Ob grickanju slastnih kokic smo prav uživali in se zabavali, kot v pravem kinu.
Vsi, ki sodelujemo v realizaciji preventivnega programa se zavedamo, kako velik pomen imata ustna higiena in zdrava prehrana pri preprečevanju zobnih kot splošnih obolenj.
Pred leti je prizadetost zob upadala, v zadnjem času pa spet kažejo raziskave, da se karies zvišuje. Glede na porabo umetne hrane in pijače je to za pričakovati. Zato se je smiselno ob 30. obletnici ozreti nazaj kot tudi naprej, ter razmisliti o prihodnosti preventive.
Kot izvajalka si želim, da bi se program nadgrajeval in nadaljeval, kajti preventiva je najcenejša in nič ne boli, njeni učinki delujejo v prid posamezniku, družbi in njeni blaginji.

Branka Grah

Na vrh