fbpx Na vsebino

Zaključek tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani 2012

12. 06. 23
Ustvarjeno: 23 junij 2012

Mnogo se jih še spominja posebnih tabletk v šoli, s katerimi so preverjali, kako čisti so naši zobki. Akcija za čiste zobe ob zdravi prehrani se je tokrat končala že 29. leto.
Vključenih je bilo vse h 9 šol, učenci razredne stopnje, približno 42 razredov in 750 otrok. V akcijo so bili tudi vključeni vsi učenci s prilagojenim izobraževalnim programom.
Name n akcije je kolektivna skrb za ustno zdravje in higieno. Pravilno in redno ščetkanje zahteva veliko motoričnih spretnosti in discipline, ki otroci do 10 leta težko sami dosežejo, prav zato potrebujejo podporo in nenehno spodbujanje s strani staršev, zobozdravstvenih delavcev, vzgojiteljev, učiteljev.
Vsako leto ZD Lenart pomaga sponzorirati zaključno prireditev, kjer se zbere okrog 270 otrok. Letos smo zaradi ukrepov za uravnoteženje financ, zaključek naredili malo drugače. Zmagovalcem smo v razredu za nagrado odvrteli film Alvin in veveričke III. Veliko platno, dobro ozvočenje, zatemnitev prostora in kokice so pričarale filmsko vzdušje. Kot vstopnico v kino so dobili medalje in priznanja. Nagrajence iz OŠ Lenart pa smo povabili v Kulturni dom, kjer so si po podelitvi medalj in priznaj ogledali poučno in zabavno gledališko predstavo Hop v pravljico, dramske skupine Oš Voličina, pod mentorstvom Petre Caf.
Pozitivni rezultati zobnega zdravja otrok so plod dolgoletnih skupnih prizadevanj vseh vključenih v preventivni program. Vsekakor pa uspeh zobozdravnikov in medicinskih sester, zaposlenih v zobozdravstveni preventivi, ne bi bil tako dober brez neprecenljive pomoči ravnateljev, učiteljev in vzgojiteljev ter vseh pedagoških delavcev, za kar gre vsem posebna zahvala. Zato moramo z uspešnimi akcijami nadaljevati, da lahko otroci do pubertete pridejo brez kariesa, ter tako nadaljujemo z rezultati, ki so dokaz, da smo se tako eni kot drugi akcije proti kariesu in za vzgojo otrok lotili pravilno in uspešno.

Zobozdravstvena preventiva
Branka Grah

Na vrh