fbpx Na vsebino

V Lenartu za več preventive, manj tveganj

17. 05. 19
Ustvarjeno: 19 maj 2017

VEČER - PODRAVJE 19. maj 2017

V Lenartu za več preventive, manj tveganj

Preventivni brezplačni pregledi in dejavnosti so v Lenartu dobro obiskani, kako tudi ne, saj dajejo rezultate: so trem pacientom tokrat pravočasno rešili zaplete ali celo življenje?

 

V lenarškem zdravstvenem domu so se odločili, da še okrepijo izvajanje preventivnih programov, saj ti bistveno prispevajo k ozaveščanju o zdravem načinu življenja in predvsem zmanjšujejo tveganja za pozno odkrivanje resnih zdravstvenih težav. Pred dnevi so v dveh delih izpeljali preventivno akcijo brezplačnih pregledov ustne votline in skupno pregledali 38 pacientov.

Prosta mesta takoj zapolnjena

"Veseli smo, da je bil odziv domačinov na ponujen pregled tako pozitiven, na kar kaže tudi dejstvo, da so bile naše zmogljivosti oziroma prosta mesta že zelo hitro zapolnjena. Ker so se na pregled ljudje prostovoljno odzvali, so bili seveda tudi pripravljeni sodelovati z izpolnjevanjem vprašalnika, kar nam pomaga pri snovanju dela in nadaljnjih preventivnih akcijah," je ob koncu pregledov dejala Mojca Trost, doktorica dentalne medicine.

Ob njej je v lenarškem zdravstvenem domu sicer vseslovensko preventivno akcijo izvajala tudi Maja Iljaž, prav tako doktorica dentalne medicine. Po vsej Sloveniji je v teh pregledih sodelovalo nekaj čez 500 zobozdravnikov, ki na tak način poskušajo informirati javnost in predvsem prebivalce, kako pomembni so redni zobozdravniški pregledi in kaj vse lahko sami naredijo za svoje zdravje.

38 pacientov so pregledali v Lenartu in pri treh našli sumljive spremembe

Lenarški zobni ambulanti sta bili za brezplačne preventivne preglede odprti dva dni. Med 38 pacienti je bila polovica moških in polovica žensk, starih od 25 do 70 let. Med pregledanimi, na veliko zadovoljstvo zdravstvenih delavcev, v večini ni bilo zaznati sumljivih sprememb.

"Večina pregledanih je imela zdravo ustno votlino z normalnimi anatomskimi značilnostmi. Pri treh pacientih pa smo odkrili sumljive spremembe in smo jih nemudoma napotili v nadaljnjo obravnavo k specialistu za parodontologijo in ustne bolezni. Dve pacientki sta imeli predrakasti obolenji, ki ju sicer že nadzira in zdravi specialist. Nekaj pacientov smo napotili k specialistu za parodontologijo in ustne bolezni zaradi slabega parodontološkega stanja zob," pravi Trostova.

Z gibanjem do zdravja

Pred kratkim so v Lenartu v okviru akcije Z gibanjem do zdravja preverjali zmogljivosti v hoji na dva kilometra. Ob tem so merili krvni tlak, količino sladkorja v krvi, indeks telesne mase in prikazali nordijsko hojo. Posameznikom so svetovali, kako naj (bolj) zdravo živijo. Testirali so 55 udeležencev, 41 je bilo žensk in 14 moških, ugotovili so, da si bile ženske v boljši kondiciji kot moški.

S preventivo bi radi nadaljevali

"Zdravstveni dom Lenart si prizadeva za ozaveščanje prebivalstva o pomembnosti preventive, saj na ta način povečujemo kakovost življenja, preprečujemo bolezni in varujemo zdravje. Posledično povečujemo preživetje in tako tudi zmanjšamo število bolnikov," je o pomenu preventive pristavil direktor lenarškega zdravstvenega doma Jožef Kramberger, dr. med.spec.

"K vsakdanjem delu zobozdravnika spada tudi to, da smo pozorni na morebitne spremembe v ustni votlini, na ustnih sluznicah, pri vsakem pacientu. Veseli me, da so pacienti bili pripravljeni sodelovati in so tudi želeli izvedeti več o rakastih spremembah v ustih. Izjemno smo ponosni, saj je namen akcije dosežen. Moram pa priznati, da zaradi ogromnega in pozitivnega odziva razmišljamo o nadaljevanju akcije v naši ambulanti, o kateri bomo pravočasno obvestili javnost," je dodala Iljaževa.

Na vrh