fbpx Na vsebino

Bo pomagalo?

09. 04. 08
Ustvarjeno: 08 april 2009
Večer - Stran: PODRAVJE

Bo pomagalo?

Zdi se, da so se prebivalci odročnejših krajev na širšem lenarškem območju kar nekako sprijaznili, da morajo k zdravniku v Lenart, čeprav so še lani tak čas imeli zdravnika v svojem kraju domala vsak dan. Zdravstveni prostori v Sv. Trojici in Cerkvenjaku so zaprti, a župana še vedno upata, da je to začasna rešitev. Že skoraj leto dni se na razpis za podelitev koncesije v občini Cerkvenjak ni odločil noben zdravnik. Pridejo na pogovor, predvsem zdravnice, in se, tako župan, menda ustrašijo terenskega dela po teh gričih. Povrhu ima občina z zdravstvenim domom podpisano pogodbo, po kateri bi moral zdravnik biti v kraju štiri dni. Ne, da pogodbe javni zavod ne bi hotel izpolniti zaradi kakšnih posebnih kapric, pač pa jih ne more izpolniti, saj tudi v Lenartu primanjkuje zdravnikov.

Si predstavljate kako lahko starejši in morda še osamljen podeželski človek sploh še prispe do zdravnika, oddaljenega več kot 20 km, razen če seveda ni zelo nujno in pride ponj reševalno vozilo. Nima svojcev, da bi ga peljali k zdravniku, tudi nima denarja za taksi in o javnem avtobusnem prometu iz odročnejših zaselkov sploh ne gre sanjati.

Kako naj denimo hodi na dnevne preveze ali kako drugo terapijo, če se mu kdaj zgodi kaj resnejšega. In ljudi, ki so skoraj dnevno odvisni od zdravstvene oskrbe, je samo v tej občini kakih 300. Župan pravi, da si med seboj občani solidarnostno pomagajo, a to vendar ne more biti dokončna rešitev, saj gre za rešitev na plečih že tako deprivilegiranega podeželskega prebivalstva.

Župan sicer ne bo zaostroval odnosa z javnim zdravstvenim domom, ker je prepričan, da resnično ne more izpolniti sicer v pogodbi zapisanih obljub. Nič dobrega se tudi ni zgodilo s strani ministrstva za zdravje, ki so mu o težavah župani pisali že lani, a še niso dobili odgovora. Je pa vendarle že april ...

Morda je za prebivalce trojiške občine stiska res manjša, ker so bliže zdravstvenemu domu, a zatika se tudi v Benediktu, kjer ambulanta ne dela od začetka letošnjega leta. Župani se zdijo rahlo obupani, saj so občani dodobra razočarani. Nekaj ur v tednu imajo tako zdravnika le še pri Sv. Ani, kamor se vozi kar sam direktor zdravstvenega doma.

Morda bo k rešitvi težav kaj prispevala odločitev lenarških svetnic in svetnikov, ki so minuli teden sklenili, da lenarškemu zdravstvenemu domu dodelijo razpolagalno pravico za dvoje stanovanj, namenjenih bivanju zdravnikov. Če bi kakšnega zdravnika pridobili v mestu, bi poslej kakšnega lahko "vrnili" podeželju. Kar bi bil velik podvig za zdravstveni dom, v resnici pa zgolj izpolnitev v pogodbi z občinami podpisanih obveznosti in zagotovitev pravic občanom.

DARJA LUKMAN ŽUNEC

Na vrh