fbpx Na vsebino

Z obljubo na suhem

08. 04. 23
Ustvarjeno: 23 april 2008

Večer - Stran: PODRAVJE

Z obljubo na suhem

Župani z lenarškega območja so svojim občankam in občanom obljubili, da bodo imeli zdravnika v občinskih središčih na voljo po pet dni v tednu. Le tako bi, pravijo, lahko izpolnili zakonsko nalogo občine, da svojim občanom zagotovi 24-urno zdravstveno varstvo. Toda kako to obljubo izpolniti, če primanjkuje zdravnikov že v matičnem zdravstvenem domu in njegovi urgenci?

Le nekaj mesecev je v Cerkvenjaku in Sv. Trojici vse potekalo po tej zamisli, a se je kmalu pošteno zalomilo. V Sv. Trojici se je zapletlo, ker se je dolgoletna zdravnica odločila za novo službo. Če zdravstveni dom in ministrstvo ali zavarovalnica ne bodo hitro našli rešitve, jim vendarle še ostane nekaj časa za razpis koncesije. Hujše je v Cerkvenjaku, kjer bodo s 1. majem brez zdravnice. Specializantka, ki je doslej lahko delala samostojno in v telefonski povezavi z mentorico, zdaj tega ne sme več, saj je zdravniška zbornica opozorila na spornost takega načina dela. Neizvedljivo je, da bi bila mentorica z njo v Cerkvenjaku, saj ima polno čakalnico v Lenartu, Cerkvenjačani pa k njima v Lenart tudi ne bi radi hodili, potem ko so zdravnika imeli v kraju že 50 let.

Župani obupano razmišljajo, kaj so storili narobe, da jih je položaj tako presenetil in tudi zdravstveni dom ima zvezane roke, saj se že leta ubada s pomanjkanjem zdravnikov. Da bi morali župani, javni zavod in zasebniki sesti za mizo in se odkrito pogovoriti, predvsem pa dogovoriti o sodelovanju v prid občanom, so koncesionarji razlagali vse od začetka lanskega leta, a dlje kot do skupne komisije niso prišli in tudi komisija še ni dočakala svojega prvega sestanka.

Če bodo 5. maja v Cerkvenjaku vrata ambulante zaprta, lahko župan pričakuje resno negodovanje občanov. Četudi na vrata napišejo, da naj pacienti gredo v lenarški dom, bodo tam le stežka opravili vse delo. Možnosti, da bi jim kdorkoli v državi zagotovil, da lahko specializantka še naprej dela samostojno, ni veliko. Zato bo najbrž res najboljše, da nemudoma razpišejo koncesijo in upajo, da bo kdo "ugriznil".

Toda kaj bo, če tudi koncesionarjev ne bodo več mogli dobiti in hkrati zanje tudi ne bodo imeli zdravnikov v lenarškem domu? Seveda to ne bo več zgolj lenarški problem, temveč problem koncepta v zdravstvu, na katerega nimajo vpliva. Obljuba o zdravniku, ki bo vsak dan v občinskem središču, se bo tako, žal, izkazala za nerealno. Zakonska obveza občine po zagotovitvi 24-urne zdravstvene oskrbe pa bo za občine očitno postala naloga, ki ji, seveda ne po svoji krivdi, nikakor niso več kos.

DARJA LUKMAN ŽUNEC

Na vrh