fbpx Na vsebino

Trojiška zdravnica si ne bo premislila

08. 04. 17
Ustvarjeno: 17 april 2008

Večer - Stran: PODRAVJE

Trojiška zdravnica si ne bo premislila

Občina Sv. Trojica ima samo še dva meseca časa, da razpiše koncesijo ali najde rešitve v okviru lenarškega zdravstvenega doma, če ne želi ostati brez zdravstvene postaje v svojem središču

 

Kot smo poročali, se tudi občini Sv. Trojica v Slovenskih goricah obeta, da bo ostala brez zdravnika. Vendar ima njen župan Darko Fras v nasprotju s cerkvenjaškim vsaj še dva meseca časa, da zaplet razreši v korist svojih občanov. Koncesionarka Marjana Demšar, dr. med., je namreč občino Lenart, s katero je veliko pred nastankom trojiške občine, pred desetimi leti, podpisala koncesijsko pogodbo, obvestila, da bo s 1. julijem prenehala delati v ambulanti, saj je sprejela delovno mesto v mariborskem zdravstvenem domu.

Si zdravnica ne bo premislila?
Župan Darko Fras je zdravnico sicer te dni prosil, naj si premisli, ter od županov drugih občin in direktorja lenarškega zdravstvenega doma Jožefa Krambergerja na petkovem sestanku dobil dovoljenje, da bi Demšarjevo oprostili dežurstev v zdravstvenem domu. Pripravljen je narediti vse, da bi jo še nekako prepričal, naj ostane. Vendar si Demšarjeva, tako nam je pojasnila včeraj, ni pripravljena premisliti. Bo pa občini vsekakor pomagala iskati novega koncesionarja.

"V bistvu sem jo dobesedno prosil, naj ostane, in ji obljubil, da bomo naredili vse, da ji odločitev, da ostane v našem zdravstvenem domu, olajšamo. Z njenim delom so bili naši občani več kot zadovoljni in ne mine dan, ko me ne bi poklicalo po nekaj deset občank in občanov in me spraševalo, ali bomo res ostali brez zdravnice in ali smo mi kaj zakrivili, da odhaja. Formalno sem izvedel za njeno odločitev šele 2. aprila, ko smo dobili odpoved najemne pogodbe za ambulanto, ne pa tudi za vrnitev koncesije. Zdravnica nas ni obvestila o tem, saj je koncesionarsko pogodbo sklenila z lenarško občino, kamor smo prej spadali," pravi Fras.

V lenarški zdravstveni dom?
"Pojasnila mi je, da me ni hotela obremenjevati s temi problemi. Hkrati je zatrdila, da v novi občini nismo ničesar naredili narobe in da je njena odločitev dokončna. Ker sem v občini odgovoren za zagotavljanje in organizacijo zdravstvenega varstva občanov, sem seveda zdaj pred velikimi težavami. Občina je namreč dolžna organizirati 24-urno zdravstveno varstvo naših občanov in brez zdravstvenega doma tega seveda ne moremo zagotoviti. Tudi če bi naši ljudje zdaj morali v lenarški dom, lahko gredo tja le na urgenco, saj zdravnikov, ki bi jih lahko še izbrali za svoje, tudi tam nimajo zaradi splošnega pomanjkanja zdravnikov. Veliko lažje bi nam bilo, če bi zdravnica upoštevala šestmesečni odpovedni rok oziroma če bi bili z njeno odločitvijo seznanjeni že prej. Očitno je napočil trenutek resnice, ko bomo težko našli rešitev iz teh težav. Možnosti sta samo dve: ali najdemo rešitev znotraj zdravstvenega doma, kar je skoraj nemogoče, ali razpišemo koncesijo in poskušamo pridobiti drugega zdravnika ali zdravnico, kar je bolj verjetna rešitev. Vsekakor čakamo tudi še na rezultate pogovorov z ministrstvom za zdravje in zavodom za zdravstveno zavarovanje, napovedanih za prihodnji teden. Sva pa se z lenarškim županom Janezom Krambergerjem že dogovorila, da on kot poslanec in jaz kot državni svetnik predlagava spremembo zakonodaje glede pogojev za zdravniško licenco, saj bi se s tem lahko sprostila možnost za samostojno delo kakih sto zdravnikov oziroma zdravnic v državi," pojasnjuje trojiški župan Fras.
Prepričan je, da si zaprtja ambulante, ki v tem kraju neprekinjeno deluje že več kot petdeset let, občina nikakor ne more dovoliti.

Ne bo dvigovala prahu

Marjana Demšar, dr. med., nam je včeraj pojasnila, da je njena odločitev za odhod iz ambulante v Sv. Trojici dokončna. "Tudi županu sem jasno povedala, da so s svojimi ponudbami v novi občini prepozni in da ne morem več spremeniti svoje odločitve. Prijavila sem se namreč na javni razpis za drugo delovno mesto in tam moram nastopiti službo. Tudi to sem mu pojasnila, da nova občina ni za mojo odločitev nič kriva. Za nazaj ne bom razlagala in pojasnjevala, kdo je kriv, da se nekaterih zadev z lenarško občino in zdravstvenim domom ni dalo urediti, ko bi bil za to še čas. Občino Lenart sem opozarjala na težave in o tem je bilo že veliko napisanega tudi v vašem časopisu. Ne bom ponavljala in ne nameravam s tem znova dvigovati prahu. Novi občini vsekakor želim, da bi težave uspešno razrešila, in sem jim ponudila tudi svojo pomoč pri iskanju zdravnika koncesionarja. Položaj je res nekoliko težaven, saj ni jasno, kakšna bo politika za razpis koncesij v zdravstvu, in občine so nekaj samostojnosti pri odločanju o tem medtem tudi že izgubile," je včeraj dejala Demšarjeva.

DARJA LUKMAN ŽUNEC

Na vrh